Част от сградите  в новия комплекс на Гербера в Тракия

...
Част от сградите  в новия комплекс на Гербера в Тракия
Коментари Харесай

РДНСК: Има редица нарушения при строежите на „Гербера”, прокуратурата трябва да се сезира

Част от постройките  в новия комплекс на „ Гербера ” в „ Тракия ” до Индустриалната зона са издигнати в прорез с нормативната уредба. Нарушения има при утвърдените планове, промените на ПУП-ПРЗ,  както и на към този момент издигнати здания, които не дават отговор на височина и/или настройка.
Прочетете още
Това са изводите от инспекцията на РДНСК – Стара Загора. Тя бе предоставена от ДНСК в София след редица тъжби от Иван Къндев, който е шеф на компания „ Леси -2000 ”.  Фабриката на компанията е пред угрозата да затвори поради жилищното строителство в съседство. Промяната на Общ устройствен план в зоната – от СМФп в СМФ2, на процедура разрешава всичко в зоната да  се застрои с жилища. В екологичното законодателство обаче няма „ заварено състояние ” и при първа тъжба на новите жители на комплекса – от Регионална инспекция за опазване на околната среда евентуално ще затворят всяко индустриално дружество в радиус от 500 метра.

Жалбата на Къндев бе в резултат на инспекциите на РДНСК – Пловдив.  Оттам те завършиха без открити нарушавания. Според пловдивския предприемач въпросът е типичен случай на потресаваща корупция в държавната и общинска администрация. Поради това от Държавния строителен надзор разпоредиха инспекцията в Стара Загора.

Директорът й  арх. Йордан Денев постановява, че има редици нарушавания, като даже предлага да се сезира способената прокуратура поради тях.

Още при инспекцията на документите от РДНСК – Стара Загора се открива, че издаденият Подробен устройствен план опонира на настоящия Общ устройстйвен проект в центъра на индустриална зона. Това включва завишаване на строителните параметри от Кинт 3 до Кинт 4, а също и нарушаване на предназначението. При 20% допустимо жилищно обитаване, Община Пловдив са издали 100%  с такива функционалности.

На последващо място капиталовият план не дава отговор на настоящия към датата на одобряването му на ПУП-ПРЗ по връзки на конфигурации и височини.

От инспекцията на строителния надзор се открива, че има нарушавания в строителството на 6 здания.

Сграда „ Б-9 ”, постройка „ Б-8 ”, постройка „ В-6 ”, които са по 35 метра не дават отговор на конфигурацията на Подробен устройствен план –ПРЗ. Сграда „ В-8 ” е 24 метра и не дава отговор също на ПУП—а.

При други постройка „ Б-7 ” е с височина 37 метра, а позволената е 35; постройка „ Б-5 ” е с височина 37 метра при позволена 27 метра; “Б-6 ” с височина 39м, а  разрешената е 35 м.



Изводите на РДНСК – Стара Загора е,  че би трябвало да се подхващат 4 стъпки след извършите констатации.

На първо място формиране на административнонаказателни производства от РДНСК - Пловдив против отговорните лица по отношение на откритите нарушавания, позволени във етапа на проектирането и при одобряването на капиталовите планове.

На последващо място сигнализиране на общинската администрация и способената прокуратура за  преценка опцията и периодите за използване на изключителните начини за анулация за обновяване на производства по издаване на влезлите в действие позволения за  градеж. 

На трето -  сигнализиране на способената прокуратура за практикуване на пълномощията за предприемане на дейности за прогласяване на незначителност на  строителните бумаги, издадени в несъгласие с настоящия Подробен устройствен план.

Арх. Денев също по този начин желае РДНСК – Пловдив да стартира  извършването на задълбочени инспекции на  почналото строителство във връзка с всички здания, които са стартирани. Там би трябвало да се ревизира дали има съществуване и на нелегално строителство, а при съществуване на такова да се разпореди неговото унищожаване. Също по този начин да се направи инспекция на всички издадени и бъдещи строителни бумаги в цялата зона.   

Очаква се и разпореждане от ДНСК за съответни дейности оттук насетне във връзка с комплекса на „ Гербера ” в регион „ Тракия ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР